dimarts, 20 de maig de 2014

El teu mòbil és brut de sang?


El teu mòbil és brut de sang?

Si mireu al vostre voltant, als instituts, als restaurants, als carrers, tothom porta un mòbil, una tauleta tàctil, un ordinador portàtil. Fa poc temps això era impensable.

Heu pensat mai què es necessita per fer un mòbil, una tauleta, un ordinador? Hi ha un material que és molt important: el coltan.


El coltan es pot trobar a diversos països, però el país que més en ven és el Congo. Aquest material és molt important pels països rics i això ha fet que al Congo hi hagi conflictes per controlar aquestes mines. Allà podem trobar persones treballant a les mines sense cap seguretat, nens petits treballant moltes hores, cobrant molt poc; es destrueixen selves per poder trobar més coltan; els animals de la zona, ximpamnzès i goril·les, desapareixen perquè no tenen lloc on viure...

I davant tots aquests problemes, què fan les grans companyies com Apple, Samsung...?


Vídeo

En aquest vídeo us expliquen el conflicte de la República Dominicana del Congo.

 


Parleu entre vosaltres, en petits grups, contesteu aquesta pregunta i ho expliqueu al grup:

 • Si la República Democràtica del Congo produeix el 80% del coltan, com pot ser que sigui un dels països amb més pobresa del món? 

Debat



A més a més tots volem tenir els mòbils més moderns, i canviem de mòbil sempre que podem per tenir l'últim que ha sortit. Et sembla que això està bé? I què en fem del mòbil vell?




Feu una petita redacció (5-10 línies) explicant si teniu  mòbil, quin teniu, si té connexió a internet, per què el fas servir, quants anys té, quin tenies abans, etc

Documents





Adaptació de l'activitat Notícia de la quinzena, d'Espurn@. 

2 comentaris:

 1. Perque hi ha molta gent que volen aquests diners i perquè no hi ha escola per estudiar per els nens petits.
  Rabia i Ibtissam

  ResponElimina
 2. Perquè el govern de congo ven el coltan als altres països i guanya els diners i gurada.
  No reparteix els diners amb els treballadores.
  Sobia amin, Rimsha idress

  ResponElimina